10 начина да изградиш своята увереност за по-добър проспектинг

Колко си уверен в проспектинга?

Понякога чувам от млади търговци, че се страхуват от разговорите с нови клиентит и не се чувстват уверени, когато ги търсят.

Те не са единствени. Подозирам, че в един или друг момент и ти се борил с този страх. Или може би дори и сега е така.

Най-големият проблем, който влияе на способността ни за проспектинг, е нивото на увереност, която имаме. Докато не добиеш тази увереност, няма вероятност да успееш в проспектинга.

Тук са 10 начина, за да изградиш своята увереност за по-добър проспектинг:

Запиши всички начини, по които си помогнал на своите клиенти досега. Използвай този списък като катализатор, който ти позволява да осъзнаеш кое е това, което правиш за клиентите и техния по-добър живот и бизнес.

Пази списък с всички важни неща, които клиентите са ти разказали за това, как си им помогнал. Съхранявай всички имейли и позитивни телефонни обаждания или гласови съобщения, които си получил. Пази ги до телефона си и те ще служат като допълнителна мотивация за това, защо трябва да правиш проспектинг всеки ден.

В началото на всеки ден се свързвай с един настоящ клиент и записвай всички начини, по които са се възползвали от това, което си им продал. Това е страхотно упражнение, което трябва да правиш преди да започнеш да звъниш.

Никога не играй сам! Продажбите са екипен спорт. Не се играе добре, когато си единственият играч. Свържи се с няколко други търговци и всяка сутрин изпращайте писма помежду си за това как денят ще бъде страхотен или ги предизвикай с ясни цели. Естествено, те ще направят същото, и заедно ще си помагате.

Постави си цели за броя на обажданията, които ще направиш. Задай ги на ниво, което знаеш, че можеш да постигнеш и се награди с 5-минутна почивка, когато го направиш. Докато напредваш, с течение на времето, започни да увеличаваш броя на обажданията, които ще правиш всеки час.

В края на всеки ден отдели малко време, за да запишеш двата най-успешни разговора през деня. Поздрави себе си и след това запиши какви ще бъдат целите ти за следващия ден.

Преди да приключиш деня, направи своя план за това, на кого ще се обадиш утре и защо. Със съставянето на плана днес няма да губиш време утре и скоростта, с която ще започнеш сутринта, ще увеличи увереността ти.

Запиши всички въпроси, които задаваш. Обърни внимание на онези, които са сработили чудесно и изтрий другите, които не са. След няколко седмици ще имаш списък със супер въпроси, при чието използване си космически уверен.

Не очаквай всички да отговарят положително на обажданията ти. Никога не забравяй, че когато достигаме до някого, имаме нулева представа какво е в главата му в този момент. Неговата негативна реакция към нас лесно може да бъде кулминация на поредица от неприятни събития и той просто си го изкарва на теб.

Не забравяй, че продажбите и проспектинга са нещо, което малко хора избират да правят, а фактът, че го правиш, те прави част от елитна група професионалисти. Твоята дейност помага на другите – не само клиентите, на които продаваш, но и на другите в твоята компания и, разбира се, на теб и семейството ти.

Продажбите са нещо, с което трябва да се гордееш. Всеки ден ще чуваш „не“ много повече, отколкото „да“, но това означава само, че когато чуеш „да“, това е много специално. Не се потискай от отговор „не“, тъй като това е само кратък момент във времето и нямаш представа какво ще донесе следващия разговор.

Аз вярвам, че всяко „не“, който чувам, ме доближава до следващото „да“.

А ти?