5 прости начина за увеличаване на продажбите

5 прости начина за увеличаване на продажбите

Увеличаването на продажбите не е трудно. Използвайте подход, които ще доведе до най-голяма възвръщаемост. След като „поработих“ усилено през последните 20 години, видях какво наистина работи. Не е това, което очаквате 😉

1. Изхвърлете характеристиките и ползите.

На потенциалните клиенти им се гади да слушат за вашите продукти и услуги. Вместо това, просто се съсредоточете върху постигнатите резултати. Това са реалните хоризонти, които клиентите искат да видят.

2. Искайте по една препоръка всеки ден.

Знам, че това може да звучи като много работа, но реално не е повече от 10 минути на ден. Плюс това, няма по-лесен начин да увеличите продажбите си. Помислете само за математиката: eднa препоръка на ден означава пет на седмица, това са 250 препоръки (и нови клиенти) годишно!

3. Бъдете домакин на частно клиентско парти.

Хората обичат да идват на изключителни събития. Поканете както най-добрите си клиенти, така и някои от най-добрите си проспекти. Ще видите, че най-добрите ви клиенти действително ще подготвят сделки вместо вас.

4. Създайте клиентски истории.

Няма нищо – наистина нищо – по-убедително за проспекта, отколкото един добър пример за успешен ваш проект при друг клиент. Разработете казуси, които се фокусират върху резултатите, които сте създали с клиентите си – не толкова върху материалните ползи и доставените продукти, а върху това, което реално сте постигнали.

5. Използвайте ценови оферти с три варианта.

Спрете да предлагате само един вариант. Това е причината да продавате евтино и да ограничавате размера на сделките си. Вашите клиенти искат опции, така че използвайте предложения с три от тях, вариращи от нисък клас, най-евтината опция, чак до премиум опцията с наистина висока добавена стойност.

По този начин ще дадете на потенциалните си клиенти прекрасна перспектива, а също така ще им дадете възможност да изберат най-високата опция с най-голяма стойност – а това означава най-голямата продажба за вас.