Как да получим отговор от потенциалния клиент

 
Как търговците прекарват по-голямата част от деня си? Ако го подредите по „загубено време“, започвайки с най-много и слизайки до най-малкото, подредбата вероятно би била проучване, проследяване, квалифициране, затваряне на сделки и административни задачи.
 
Първите две задачи заемат значителна част от времето на средния търговец. Да го кажем просто, да се свържем с хората и да ги накараме да ни отговорят вероятно е това, с което продавачите губят по-голямата част от времето си.
 
Като се има предвид този факт, има смисъл да се съсредоточим върху това как това време може да бъде изразходвано по-ефективно. Ако непрекъснато намираме и се опитваме да накарате хората да ни отговорят, важно е да оптимизираме начина, по който го правим, за да използваме най-доброто от времето си.
 
Затова реших да напиша някои съвети как да накараш проспекта да ти отговори. Ето седемте най-добри:
 

1. Използвай техния начин на комуникация

В наши дни всеки има предпочитан метод за комуникация, независимо дали става дума за глас, текстови съобщения, електронна поща или дори съобщения в LinkedIn. Ето защо е изключително важно да използваш метода, който проспектът желае. Не можеш да продължаваш да опитваш да вкараш квадратна колба в кръгла дупка и, както и … някои хора просто не искат да говорят по телефона. Толкова е просто. Ако искаш да получиш възможност да общуваш, иди там, където проспектите ти се чувстват комфортно в комуникацията.
 

2. Промени подхода си за първи контакт

Ние сме склонни да придобиваме навици, правейки и същи неща всеки ден. А търсенето на проспекти също е част от нашите повторения. Ако обикновено отделяш определена част от деня, за да търсиш, тогава шансовете ти за достигане до проспектите намаляват прогресивно. Направи активно усилие да превключиш времето и деня, когато се опитваш да се свържеш с някого. Опитай сутринта, след първата чаша кафе или в късния следобед, когато пътуваш към дома. Вероятно ще имаш повече късмет, само ако опиташ нещо различно.
 

3. Предложи му нещо ценно

В днешната икономика проспектите не само оценяват получаването на нещо ценно от компаниите и търговците, те го очакват. Ето защо винаги трябва да разполагаш с нещо, което да им предложиш, когато ги посещаваш. Това, разбира се, може да бъде и информация и най-често това е така. Колкото по-персонализирано е за конкретния проспект, толкова по-ефективно ще бъде. Неща като ръководство за употреба, инфографики, книги и е-книги често са много полезни, ако не искаш да посетиш някого с празни ръце.
 

4. Нека разберат кога ще ги чуеш отново

Когато се обадиш или пишеш на проспект, трябва да го уведомиш точно кога ще се чуете отново и след това да го направиш с перфектна точност. Това ще покаже, че си планиращ и надежден, и също така ще добавиш прозрачност към усилията си, които проспектът със сигурност ще оцени. Това може да бъде и нож с две остриета, ако някой възнамерява да те пренебрегне, но ако това е така, той въпреки това няма да стане твой клиент.
 

5. Направи лична връзка

Проспектите искат да работят с хора, които ги карат да се чувстват удобно, и не е тайна, че персонализираната комуникация обикновено е по-добра от масовата. Най-добре е, разбира се, да се бъдеш представен от някого, когото познаваш. Ако това не е възможно, може да се съсредоточиш върху извършването на разумно дълбоки изследвания (без да ставаш подозрителен) относно проспекта, преди да се свържеш с него. Това ще покаже, че си отделил време и ще ти позволи да изпратиш съобщение, което ще резонира с тях, увеличавайки вероятността за отговор.
 

6. Използвай шеги

Не всеки може да го прави успешно, но използването на хумор може да бъде чудесен начин, за да накараш проспекта да отговори. Независимо дали изпращаш имейли или се обаждаш, ще може да се отличиш от стотиците други търговци, които също опитват да се свържат с проспекта. Едно нещо, което трябва да се отбележи тук: хуморът трябва да бъде безвреден или самоироничен. Никога не се подигравай с проспекта или с конкурента, с половите или расовите различия.
 

7. Рискувай

Когато всичко други опити се провалят, няма какво да губиш. Време е да поемеш някои рискове. Това може да означава много различни неща: от посещение на място, за което си сигурен, че ще бъде посетено от важен проспект, изпращане на бележка с подарък, драматично обаждане или имейл. Но най-лошото нещо, което може да направиш, е да не положиш всички усилия, за да привлечеш вниманието на потенциалните си клиенти, особено ако знаеш, че те са перфектни проспекти за твоя бизнес. Винаги бъди уважителен и от правилната страна на закона.