Кога е перфектното време да звъним на нови клиенти?

Кога е перфектното време да звъним на нови клиенти

Независимо дали го наричате cold call, проучване, развитие на бизнеса или зарибяване, бъдете сигурни, че го правите правилно. Освен техниките, които използвате, важно е и да уцелите кога е перфектното време да звъним на нови клиенти.

Любимите ми cold calls!

В началото трябва да изясним няколко важни аспекта на проспектинга.

Cold call означава първи телефонен контакт без предварителна уговорка с потенциалния клиент, с намерението да му продадем нещо – без неговото изрично искане или съгласие.

Самото име cold calls описва основната ежедневна задача на професионалния търговец и показва, че няма много комфорт в звъненето на нови клиенти.

Правенето на 100 прозвънявания на ден е страхотно и, ако се прави последователно и умело, би трябвало да доведе до успех. Уцелването на перфектното време обаче, е като хвърляне на барут в огъня.

В главата на клиента

Ако искате да има ефект от обажданията ви, трябва да имате наистина нещо важно за казване.

Много малко хора обичат прекъсванията по време на работа. Повечето искат да стигнат до офиса и да свършат работата си. Търговецът, който прекъсва работата им с нещо неважно, губи времето им, което повечето бизнес-хора изобщо не харесват.

Ако звъните, насочвайте вниманието към подходящия тип клиенти, изпращайки правилното съобщение ясно и изчерпателно.

“Създали сме перфектния скрипт. Знаем го перфектно. Готови сме с всичко. И така, кое е перфектното време да звъним на нови клиенти?“

Преди да скочите върху главата на клиента, влезте в неговите обувки за минута. Ако бяхте на негово място, кое време на деня ще бъде най-натовареното за вас? В колко часа ще се подготвяте, планирате и отчитате? Кога обаждане от търговец ще ви бъде най-досадно?

Проблемът е, че търговците не зачитат графика на клиентите си. Предполагам, че най-малко обаждания се правят в обедно време. Защо? Защото И НИЕ търговците трябва да ядем! Така пропускаме продажби, нали?

Портиерката Леля Милка

Ако потенциалният ви клиент има рецепционистка, която контролира входящите позвънявания и решава кого да пусне, познаването на графика й е първата стъпка към успеха.

Някога имах дълги пререкания с една „мила и учтива“ рецепционистка, която ми напомняше на огромната портиерка в гимназията ни Леля Милка. Оттогава това име ми светва винаги, когато чуя „любезния глас“ на желязна рецепционистка.

Ако можете да я прескочите и да получите достъп директно до мениджъра й, бихте го направили, нали? Разбира се, бихте го направили, но… много търговци започват да звънят сутрин след няколко чаши кафе или веднага след обяд.

Познайте какво? Това е най-доброто време за прескачане на „портиера“!

Опитайте да направите обажданията си преди и след нормалното работно време. Рецепционистката вероятно все още не е на работа и има голяма вероятност да стигнете директно до търсения от вас мениджър.

Накратко: Кога е перфектното време да звъним на нови клиенти? Според подробни изследвания: вторник и четвъртък са най-подходящите дни.

Най-доброто време е около 10 и 16 часа. Второто най-добро време е преди работа, т.е. между 7 и 9. Перфектната продължителност на разговора е 6 минути.