6 типа бизнес купувачи: Сътрудничещата Клеър – кодово име „Консенсус“

Клиентът Ви харесва продуктите Ви

Клиентът Ви харесва продуктите Ви, има бюджет, признава, че вашата оферта е най-добрата, но …. все още не подписва. Явно още нещо не достига.

Шестте типа купувачи си имат имена, защото имат различни и разпознаваеми личности. Имената ще ви помогнат да запомните кой е кой. Преди няколко дни започнахме с Решителната Даниела, а сега ще продължим с винаги готовата да сътрудничи Клеър.

Сътрудничещата Клеър допълва решителната Даниел. Клеър обича да решава проблемите на другите хора. Тя е съветваща, тактична, дипломатична и приспособима. В един свят, в който хората могат да бъдат брутално откровени, ще я откриете с изненада – уважаваща Вас и всички останали.

Кое е важно за нея

Ако продавате на Сътрудничещата Клеър, имайте предвид колко важно ще бъде за нея постигането на консенсус. Ще трябва да работите с нея, за да разберете и включите всички различни аспекти на покупката. Уверете се, че улеснявате дискусиите, за да извадите наяве мислите, нуждите и въпросите на Клеър. Не се чувствайте разочаровани, ако нещата отнемат известно време и ако трябва да се оттеглите, направете го тактично. Ако тя реши да купи, ще купи, когато е готова и екипът й е на борда. Необходимо е да се вземе важно решение… нека създадем комисия и решим с консенсус!

Какво трябва да научите

Има много повече неща, които трябва да научите за всеки тип купувач, от техните характеристики до това как да ги идентифицирате, за да работим най-добре с тях.