Защо продажбените фунии са ключът към бизнес растежа

Защо продажбените фунии са ключът към бизнес растежа
 
Повечето продажбени фунии са истински сифони, които хабят всички усилия и пари с непоследователна и лоша дейност!
С много здрава основа в продажбите, моят подход към бизнеса винаги е бил да се съсредоточа първо върху продажбения процес.

Първо продайте и след това мислете как да доставите!

Твърде много компании се фокусират върху процеса, а не върху продажбите и така правят няколко основни грешки, които наистина могат да навредят на растежа и дори на оцеляването на бизнеса.
А продажбената фуния е просто визуализиран процес на това как се получава поръчка. В повечето фирми това е процесът:
1) Създавате осъзнаване
2) Свързвате се с проспектите
3) Създавате нужда
4) Затваряте продажбата
5) Доставяте продукта или услугата
6) Вкарвате парите в банковата сметка
 
Абсолютно задължителният елемент за стабилна продажбена фуния, а оттам и силен растеж на продажбите, е качеството и количеството на дейностите, които генерират проспектите. Колкото повече интерес, толкова повече възможности. Колкото по-високо е качеството на интереса, толкова по-високо качество е качеството на възможностите.
 
В повечето фирми цикълът на покупка отнема около три месеца, за да се филтрира през фунията. Ако не правите нищо тази седмица, ще почувствате болката след около три месеца. Проблемът с това е, че предприятията, които не се стараят ежедневно да държат винаги фунията пълна, използват накрая краткосрочни решения, за да запушат пропусните в продажбите. Огромни разходи за Google Ad Words или драстично промоционално намаляване цените, за да генерират необходимите резултати.
 
Това срива маржовете и стойността на бранда във времето.
Това е основен проблем за малките бизнеси, където собственикът върши работата, а също и продава. Консултант или дизайнер е отличен пример за такъв бизнес. Когато бизнесменът е зает, никой не продава, а когато приключи с основната работа, няма нови клиенти. Редуването на лудница и мъртвило става начин на живот и това може да бъде смъртоносно за бизнеса.
 

Отговорът?

Има умения, инструменти и трикове за разработване на динамична и надеждна продажбена фуния – отделете време да научите процеса на продажби и да се ангажирате да го направите за вашия бизнес!
1) Социалните медии, ако са настроени правилно, ще привлекат стотици посетители на ден към вашия уеб сайт. Знайте как да правите нещо повече от просто бърборене!
2) Научете как да прецените какви събития в мрежа отговарят на вашите цели и как да се подготвите, за да получите най-добри резултати.
3) Научете как много евтини инструменти за SEO могат да ви държат в горната част на страницата! Не губете парите си за неща, които не разбирате.
4) Научете как да получите хиляди последователи и връзки и да ги използвате за препратки и увеличаване на бизнеса.
5) Научете как да провеждате програма за outbound продажби, която да отговаря на вашия бизнес и личен стил, за да се свържете с целевия бизнес-сегмент!
 
Пазете фунията си пълна и никога няма да се притеснявате за растежа на вашия бизнес. Това ще ви осигури предвидим приходен поток и възможност за коригиране на маркетинговия микс, за да се адаптирате към пазарните промени.